Thursday, 10 April 2008

GOVERNMENT MULLING OVER MINIMUM WAGE

Tuesday April 8, 2008

PUTRAJAYA: Should a minimum wage be introduced? That is the question. Minister in the Prime Minister’s Department Senator Datuk Amirsham A. Aziz said yesterday that discussions and debates were going on about minimum wage and if such a policy should be put in place. Amirsham, who is in charge of the Economic Planning Unit, said this when asked if the option of minimum wage was being looked into to increase household income.

Among the measures the Government had planned to implement were an increase in wages through productivity improvement and restructuring employment itself. “A good example will be the toll collectors. I hope the toll operators don’t attack me for this. If you pass through the toll gates, you see how youthful and useful these workers are,” he said, suggesting that such jobs could be filled by retirees.

He said the Government would also encourage the hiring of pensioners and retirees in the private and public sector as a way to improve income level and eradicate poverty. Apart from that, he said the Government also hoped to increase the supply of essential consumer goods and improve productivity and wages, as well as increase employment opportunities.

Amirsham, who released the Household Income Survey 2007 figures yesterday, said the Government was confident of generating more employment opportunities with the implementation of mega projects.

On the survey, he said average monthly gross income of Malaysians had grown by 4.3% from RM3,249 in 2004 to RM3,686 last year. The income of rural Malaysians recorded a marked growth of 6.8% (from RM1,875 in 2004 to RM2,283 in 2007 at current price) compared with the 3.3% chalked by the urban people (RM3,956 to RM4,356). “This was due to the improvement in commodity prices and also the infrastructure put in by the Government so that farm produce could reach the market on time,” he said

news copy from http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/4/8/nation/20879032&sec=nation

44 comments:

Barisan Bertindak 7Eleven said...

Merujuk kepada berita di atas, perlukah lagi pihak 7 Eleven Malaysia menyangkal kritikan pihak Barisan Bertindak berkenaan isu gaji ? Pihak syarikat harus memandang serius perkara ini. Jika hanya mengambil sikap sambil lewa serta berdiam diri terhadap isu gaji akan memberikan impak yang negatif dalam jangka masa panjang.

Gaji Store Manager (SM)dan Field Manager (FM) yang tidak setara dengan tugas serta terdapat perbezaan yang ketara telah memberikan tekanan yang hebat kepada mereka ini akibat kos sara hidup yang semakin meningkat (contohnya subsidi petrol bakal dikurangkan dalam masa terdekat oleh kerajaan). Segelintir SM & FM telah mengambil option untuk berhijrah ke syarikat yang lain yang mana memberikan atmosphere yang harmoni serta benefit yang competetive. Ada juga yang segelintirnya telah ‘kecundang dimedan perang’. Apa yang tinggal di ‘sini’, masih mengharap dan terus mengharap.

Pihak kami juga agak kesal kerana pihak HR agak pasif dalam menangani isu gaji yang berbeza ini walaupun sistem tangga gaji telah pun di wujudkan. Selain itu, menurut sumber, pihak HR juga telah berjanji untuk membuat semakan gaji bagi SM & FM sewaktu HR roadshow pada tahun lepas sebelum borang soal selidik diedarkan kepada pekerja. Tetapi, janji hanya tinggal janji…

Bebanan kerja juga telah meningkat bagi SM & FM:

1. Store Stocktake – yang dahulunya tugas JKIS kini tugas SM &FM
2. SEPP (manual key-in invoice) – tugas yang bakal dilepaskan oleh EDP kepada store yang akhirnya FM dipertanggungjawabkan.
3. NETP – yang bakal dilepaskan tugasnya oleh TC & AT kepada SM

Semua ini adalah tanggung jawab yang berat serta penambahan kepada bebanan tugas yang sedia ada. Diharap anda semua sedar akan situasi ini. Masihkah relevenkah gaji SM RM1500 dan FM RM2000 jika melihat kepada penambahan bebanan tugas dan tanggung jawab ini? ***rujuk perenggan terakhir dan buat perbandingan gaji yang anda terima kini*** Berikan komen yang bernas…

orglamo said...

hish2.. napa ko punya ayat2 tuh betul belaka, dan hampir2 sama dengan apa yang aku ceritakan... adakah kau curi idea aku...? hahaha nice and good comment!

Panglima Goku said...

Apo kabo ORG KAMPUNG semua...
Akhirnya dapat jgk aku LUAHKAN apa yg TERPENDAM DIHATI aku semua...
aku dah 4TAHUN BERKHIDMAT...
kerja semua nak PERFECT AJEE
keadaan skrg pun mnjdi HURU HARA..
semua kerja hampir nak 100% dibahu SM..
ingat kami apa...
ROBOTCOP,ULTRAMAN,SPIDERMAN,
CICAKMAN,SUPERMAN...HUHUHU SUPERMAN aku kenai.. si mamat LPD tu ajee leh pegang title SUPERMAN.. aku xpaham kenapa DEPT. tu diwujudkn.. well.. semua dah matang... leh pikiq.. aku xsuka nak politik2 nie.. gosip2 bkn
kerja aku.. skrg aku tulis bkn benda gosip.. semua nie adalah KENYATAAN..
BONA BONA BELAKA...

PLEASE arrr.. tolong la paham..
aku disini adalah untuk menegak KEADILAN..knpa kami DITINDAS..
SM DAN FM.. kerja pun dah dahsyat skrg... dari FM DAN SM.. jadi JK AUDIT..kurangkn beban syarikat.. kita punya beban belipat kali JUTA..gaji still sama.. pastu SM wat pula kojeAT..TRAINEE pula dpt kelebihan..kojeEDP pun SM buat jgk.. kalu SIC dah wat koje JK,AT,EDP...JAWABNYA GAJI MATI,DAN AKAN MATI LAH KITA.. semuaNYA SM FM.
KALU SEMUA keje KITA yg wat dgn gaji still sama..sedang kroni mCD yg baru bertapak di tempat kita dilayan mcm ank emas..
tolong lah BARISAN BERTINDAK.. cepat2lah bertindak.. panglima goku dah xtahan tengok kengkwn kita GUGUR dimedan pertempuran..

pengurusan nak yg TERBAEK.. SALES,SALES,SALES, panglima goku dan kenkwn lain buat...dengar kata..TETAPI sapa plak nak dengar rintihan kata2 kami..
Selagi nyawa dikandung badan,boleh bernafas,panglima goku teruskn..
teruskan perjuangan kita barisan bertindak..mereka xleh pikiq kalu mereka ditempat kita semua..
thank barisan bertindak yg memahami situasi kami semua..

Hu Sin Onn said...

Allo LPD... RM82000 apa crita? Tara siasat ka?
cha.. jgn cover up lagi laa.. satu Malaya suda tau punya woo..
Ini macam punya audit... OM pun musti kasi buang tau. Ada berani ka?
Sudah buat rekod woo... aiyoo ... wa punya saham habis woo..
wa sula lugi, woo wa ingat sale.. rupa rupanya audit la.. aiyoo...

Lu Orang said...

Hello brader semua..

Apa kecoh2 gaji tak sama ni? Gua rasa lu org pegi tengok cermin laa.
Lu org ada apa? Setakat kerje lama je kat kompeni ni.. lu org ingat lu dah bagus ke?
Lu org ada degree ke? Lu org ada pengalaman lain ke? kalau lu org tak keje
kat kompeni ni, lu org nak keje kat mana? lu org kene ingat, kalau kompeni terminate
lu org.. lu org boleh dapat keje lain ke? silap-silap lu org bukak stall burger tau..
tak pun jual nasi lemak. lu org ni dikira nasib baik ada keje lagi.

Lu org jangan kecoh hal org lain la.. nak rugi berape pun, apa lu org kesah!
lu org dapat ape? kompeni profit pun lu org dapat ape? lu org buat keje lu org sendiri laa..
jgn sebok hal org lain! lu org kalau nak rasa gaji besar.. lu org pergi keje kat kompeni lain laa kalau dapat.
tak pun, lu org bukak bisnes sendiri laa. Gua rasa lu org ni banyak hati busuk! Dengki! Org lain dapat gaji banyak
skit lu org sakit hati. Dah rezeki, org cakap... lu org jgn banyak cerita lagi la..
lu org baik tutup blog ni cepat2, sebelum tauke 7e tangkap founder blog ni n saman satu kali
sebab bikin malu! Lu org ingat yee.. kat malaysia ni banyak hackers yang keje sebab duit tau!
Lu org ni kalau tak sekolah, jgn upah org laa nak bukak blog! cehh!!

Krezie_bone said...

Kepada "lu orang" yg diatas... heheheh ko ingat kite orang x ade duit ke nk bayar hackers.. tangkap kau??? dgn ayat ko kalo aku tau sape ko aku pijak je.. ini hal kite org, kalo ko x suke jgn msk cmpor?? ade pahamm... stupid!!!! ini tmpt kitorang meluahkan ape yg terpendam.. xsalah kan.. kenape company nk malu dgn blog nie??????? kalo company bersikap adil x salah, x perlu nk malu!!! ko fikir kalo semua SM FM benti ko nk tlg jage semua stor?? aku rase org cm ko pentingkan diri sendiri... huhuhuhu

nostradamus said...

hi.., bloggers

Aku tertarik dgn 'lu org' punya komen. Pada aku komen org yang xberetika dan tak peka dgn apa kehendak company dan para bloggers semua. Jadi dekat sini adakah para pemegang diploma o degree lebih hebat dalam segala hal. Setahu aku degree holder ni mmg bagus n mampu buat satu2 company lagi berjaya, tapi ini sebaliknya plak.

Sepatutnya korang yang ada degree ni kenalah bergerak seiring dgn kemahuan syarikat jgnlah bergerak songsang lak, Kan ke menyusahkan banyak pihak. Last2 kang org yang nk menyelesaikan prob dipanggilnya bebudak yang xde degree ni ha.

Ini sesuatu yang xmasuk akal walaupun kitaorg ni xde degree o diploma kitaorg tau 25k ke, 40k ke, 82k tu banyak nilainya. kan ke bagus kalau nilai yang banyak tu bagi kat budak2 degree yang baru join 7E ni pergi tunaikan umrah dapat gak korang pahala.

Diharap LPD jgnlah bukak mata putih ko tu je mata hitam pun kenalah bukak besar2. Kita bercakap pasal kehilangan RM2,645 sehari, bukan sales sehari tau.. amount tu ada sebilngan kedai buat collection sehari tau. Kalau dibagi ke badan kebajikan masyarakat maunya bos 7E dah dapat title Dato' sri o Tan sri!

Aku bimbang satu hari nanti figure2dibawah RM20k dianggap biasa aje oleh budak baru o budak lama dah xde apa yang perlu dibimbang lagi satu senario yang cukup bahaya 2, even sekarang ni shortage bawah RM10k dah dianggap biasa.

Pada aku kita kenalah bekerjasama xkiralah korang pegang degree ke pegang ketas timah ke founder ke kena bersatulah N aku salute pada founder kerana dia ramai org dah bukak mata, aku harap para HOD ni xyahlah susah2 nak cari dia tapi susah2kanlah diri utk mencari 1 mekanisma yang terbaik bagi menangani isu2 yang dibawa. Kalau xde angin masakan pokok bergoyang ye tak??

kiki said...

hello bloggers sume,

aku tertarik betullah dgn 'komen bernas' dr lu orang.aii,mcm terasa je.dr mc'd ke atau pun mcdo?hahaha.aku nk bgtau sket la dgn lu orang.aku pun ada degree gak tp x la menyombong mcm kau.aku keje pun dh lbh krg 7 thn.aku sokong 200% usaha barisan bertindak utk tegakkn keadilan..ini bukan masalah sapa dibayar gaji lebih atau pun kurang...masalahnya tunjuk la kebolehan dulu. kalau bagus tak kisah la bagi gaji tinggi..skrang ni beban keje makin bertambah,so eloknye gaji pun bagi la up sket. banyak lagi masalah yg patut pengurusan pikir. bertindak adil la sket. nak di ajar masing2 berpangkat MD,ED. So pandai2 la korang pikir. Cakap lebih pn tak guna, buat penat menaip je..Kpd LU ORANG i'm waiting ur comments. HIDUP BARISAN BERTINDAK!!!!!!!!!

Krezie_bone said...

ade 1 cite ni..

ade sorang mamat nie dulu keje kt mcd, pastu dapat keje kt 7e.. die jadi FM yang terhebat diantara semua FM yg ade kt 7e.. skarang ni die dh xkeje kat 7e.. baru2 nie aku dgr die mintak balik kt mcd.. ape la B*D*H sangat tu, DAH LUDAH JILAT BALIK.. xmalu ke org yg mcm die ade konon2 ade degree ingat benti mcd bole dpt balik??? hahahah dahsyat gillerr.... aku tanye membe aku yg keje mcd semua ckp FM mcd kipas kuat.. hehehe membe aku ajar cmne nk kipas ngan org mcd ( kalo korang kene tampa, kene B*D*H, kene B*NGG*NG korang ckp THANK YOU BOSS..) lu orang i tunggu u heheh..

Krezie_bone said...

kalau xde angin masakan pokok boleh bergoyang.. itu ungkapan yang biase kite dgr..

tapi kt 7e

kalau xde puting beliung masakan rumah boleh melayang..

kalo dulu kite jarang dgr audit 20k-80k, skarang nie tiap2 bulan kite dgr.. mula2 mcd masuk die kate NEW ERA kite jalan ke depan skarang nie BACK TO BASIC.. kenape nk kene BACK TO BASIC?? sedangkn NEW ERA lebih bagus bagi audit macam sale sebulan..

Panglima Goku said...

apasal kecoh sangat yang pakai nickname LU ORANG..
ISHHHH....jgn katakan ko je KREZIE_BONE NAK PIJAK DIA..
ajak aku sekali kalu nak pijak..
masuk tempat orang bg la salam..
jangan nak ckp pandai sedap mulut beb...
kalu ko d tempat kitaorg semua..
ko akn jd begini.. xkan nak biarkan diri ditindas..
pakai akal la cikit broo..
jgn sengal tahap dewa..
atau sengal mcm maskot mcd ko tuu..cam badut je..
org cam ko pun ada lg ke..
aku ingat dah pupus dah..

lu orang said...

Hello blogger

Gua malas sebenarnya nak layan lu org, tapi gua nak beri penjelasan dan peringatan terakhir kepada lu org.

Lu orang ni memang tak sedar diri juga la. Gua memang rasa lu orang ni memang tak boleh pakai langsung. Kenape ? Sebab gua tengok.. lu org punya komen pun memantul keBODOHannya. Apa lu org nak sampaikan pun gua tak paham beb… ini Negara demokrasi.. gua nak kutuk ke peduli apa gua.. semua ada pendapat masing2 beb.

Gua punya pendapat yang semua org setuju ialah.. LU ORG NI MEMANG BODOH & PENGECUT!!! Sebab utama gua kata lu org ni pengecut ialah sebab lu org takut nak bersuara. Kat kedai mamak (or kopi) punya la lu org tak sedar diri mengutuk management itu ini.. tapi bila time meeting kecut macam ayam goreng!! Tak guna langsung!! Kalau lu org rasa lu org deserve gaji besar mcm kita org… lu org cakap la time meeting dgn bos BONGOK lu org tu… yang asyik2 nak ugut je tau. Tiap kali abis je meeting, nak jumpa… menyirap je gua.. nak jaga sgt lu orang mcm lu org ni bagus sgt.. Bos lu org sama gak macam lu org laa… dah tak boleh pakai lagi kat kompeni ni… cakap pun merapu mcm lu org jugak.

USELESS gua abis kan masa gua layan lu orang pengecut ni. Tak ke mana laa perjuangan lu org ni.. abis kat sini je.. ntah bape kerat je yang masuk dalam blog ni pun. Lu org ni boleh dikategorikan sebagai LOSER dalam kompeni ni tau… Nasihat gua yang terakhir, lu org balik rumah.. tgk cermin.. nampak tak muka pengecut? CEHH! Dasar pengecut!!

Krezie_bone said...

Hallo... lu orang!!!

kalo lu hebat sangat!!! aku cabar kau jage stor la beb.. ade brani ker??? jangan cakap ikut sedap mulut je.. aku tau nie negara demokrasi.. kau xyah nk ajar kitorang!!! kau tau x mule2 meeting kt stor bulatan pahang blanje SM mkn goreng pisang kate NEW ERA lepas 3 bulan ape2 aktiviti gune duit kotak.. aku ingatkan mcd ni hebat sangat!! kau tau x?? bile aku tengok SM mcd punye keje macam taik!! hahaha pastu cakap besar.. ade jugak yg aku dgr SM mcd xboleh tahan dgn keje kt 7e, dah bagi gaji besar pon xboleh nk buat, hahaha... aku rase baik kau cari keje lain sebelum kau jadi cam FM yang terhebat tu.. ajak geng2 kau skali..

Yang paling penting kt sini kalau kau berani cakap kau mesti berani buat.. aku nk cabar kau jage stor 3 bulan audit bawah 1% je... kau tolong hadap masalah yang SM alami selama ini.. ok ... 100% tanggan kau je...

Kau tunggu 1 hari nnt BARISAN BERTINDAK akan melakukan sesuatu perkara yang paling dahsyat yang sebelum ini tidak pernah berlaku di 7 ELEVEN..

Kitorang bkn xnak bersuare time meeting.. tapi kitorang tau ape masalah yg akan berlaku selepas meeting...

aku ade 1 soalan untuk lu orang???

Kenape ade FM lame yang dicampak ke 1 area yang jauh dan skarang die dipanggil untuk berhidmat dikawasan kl, adekah 7e tidak mencukupi FM atau pihak yang bertanggungjawap menyesal dengan perbuatannye???? hahahahahah tolong jawap????

kiki said...

salam..
kpd LU ORG..aku tau la ko ni ada MASTER IN KIPAS MENGIPAS AN AIRCON. Mesti ko ni kaki kipas ekk..ckp berlagak tak tentu hala. aku pn dulu kj mcd gak, tapi tak la jd mcm ko tu. BUAT MALU JER.. malas la nak ckp pasal ko. baik aku perjuangkan matlamat BARISAN BERTINDAK lagi bagus dr layan ko.
menyentuh soal gaji nih...aku betul2 kesian kat staf yang gaji betul2 rendah. kesian kt diorang, setengah bulan gaji sm je dpt sebln. sara hidup dah la makin meningkat, aku gaji yang lebih sket dr diaorg pn tak cukup...
kadang2 aku try la letak diri aku kt tmpt diorg..fuhhh..sedehhh..aku rasa syrikat patut bagi insentif lain mcm duit transport ke, duit makan ke, elaun kedatangan ke..semangat la sket budak2 tu nak keje. bukan mintak bnyak pun, bg sket pun dia org dah hargai.. aku rasa bila syarikat jaga kebajikan pekerja mesti odit rendah nyer..turn over staff pn rendah. lagi, pasal kelab sukan dan rekreasi yang di war2 kan pd bulan 12 dulu, apa dah jd? senyap je..
to HR DEPT(PAYROLL)aku nak sentuh soal last payment. knapa LAMBAT SANGATTT??? tau tak sape yang susah? SM&FM jugak yang susah. SM jugak nak menjawab dgn exstaff,mak bapak diaorg. FM pulak bersusah payah naik pejabat buruh. Lagi satu, sumbangan EPF ke akaun lambat, apa citer??nasib baik staff aku ni peka, kalau tak skali dgn aku pn tak tau EPF ada tertunggak.Ni bule bt saman tau, pihak syarikat dah langgar undang2 tuu.. Pasal gaji plak, lembab sungguh, hari ni smpai ke malam tak masuk2 lagi, bagi la time yg fixed skit. Ni tertunggu2 staff..aku jugak mangsa bt tmpt meminjam oleh staff. nasib baik aku ni baik hati..hehe..
stakat ni dulu komen aku, sok kt jmpa lagi di arena blog..daaa

InterSexyLemOn said...

Assalammualaikum sedara & sedari ,

aku tertarik dgn komen "lu org" cam gampang lak ayat die!! Disebabkan ni blogger aku ckp baik ckit la.. kepada "lu org" kalau ckp dalam nie je lebih ..baik xyah... aku tgok muke2 anak emas semua cam gampang..setakat ckp ,suruh diam..baik xyah komen dalam nie...kepada "lu org" bg taw tempat nak jumpe ko..nanti kite leh sembang2 ramai2..btul x?setakat ada degree ,tapi keje 7eleven mcm kiteorg yg lepasan SPM or xada degree...baik xpayah ambil degree..baik degree ko campak dalam lombong..ada degree tapi store cam kandang..nak bangga sangat degree..pergi carik kerja lain..banyak lagi keje yg pakai degree.. ntah2 degree xleh pakai kot? Mcm nie la... MAMA ko pon dah nak blah.. ko berdoa je la ,supaya degree ko tuh leh kekalkan ko keje lagi kat 7ELEVEN nie. Cakap byk pon buat ape...so kita tgok sama2 ..

InterSexyLemOn said...

hahaha.... kepada "lu org" ayat ko komen nie.. mcm mengambarkan ko seorang wanita @ betina... ckp pasal pengecut.. masa meeting xnak bersuara.. tapi ko mcm mana lak ? masa meeting ko ada bersuara ke? ko pon sama BODO+ PENGECUT.. ko ckp bos kiteorg pon sama? Tapi apsal ko xnak bersura tentang tu masa meeting? Aku rasa la kan, ko nie layak ckp gan pokok la 'Lue org" Ckp org pandai, ko pon sama.Sebenarnyer, Blog nie xdigalakkan org mcm ko masuk..mmg la xsemua main blog nie..tapi yg ko semak2 apsal plak? Ko nie mcm anjing taw x? contoh la: anjing ,baling tulang die pergi ambil...yg ko nie ,org bgtaw website nie ko masuk..NAMPAK ANJING KO NIE !!! Ko jgn sampai org taw sape ko nanti....memang kena PIJAK rasanyer...Sbb ko anjing..xkan nak belai lak? Sbb nanti SAMAK.. Cakap pasal gaji la ape la..patutnyer, ko tuh cermin ckit, LAYAK ke ko dpt gaji besar, tapi audit ko mcm gampang? gampang xsedap, anjing la.Baik ko cermin muke gan diri ko yg mcm anjing tuh!! pastuh ko ckp kat cermin,aku nie anjing ke?apsal aku dpt gaji tinggi? so renung2kan la "lue org = ANJING "

kaninane said...

salam to all muslim bloggers & slmt sejahtera to nonmuslim bloggers...

sebenarnya,ini adalah pertama kali saya menghantar komen saya.saya pun xnak hentam balik komen sesape especially komen dr 'lu orang'.it seems 'sape mkn cili dia yg terasa pedasnya.'
pemimpin yg baik adalah pemimpin yg adil & mempunyai kesanggupan utk m'dgr keluhan org bawahan.selain drpd setting goal & objectives utk dicapai,pemimpin juga perlu mengambil kira soal kebajikan orang bawahan.dlm konteks 7e,x salah rasanya sy katakan pemimpin adalah Mr NSO & org bawahan adalah pekerja di bwh beliau x kira dept mana sekali pun.
walaupun dah lebih 7 tahun sy keje d 7e,sy msh lihat msh byk kepincangan ptadbiran yg blaku.soal layanan & ketidakadilan,soal kebajikan pekerja,effectiveness,efficiency setiap dept msh lg d takuk lama.cuma yg byk ptukaran adalah individu yg mtadbir.
pertamanya,sy rasa Mr NSO patut mlihat 7e adalah organisasi yg totally berlainan dgn McD.X perlu dsamakan 2 organisasi ini.7e in retail business & McD in food service business.dr kenyataan yg sy dgr dr kwn2 sy yg keje d McD,'anda perlu pandai bodek utk kenaikan pangkat & bjaya d McD'.is this right?
bkenaan dgn union,sy bsetuju jk dtubuhkan Union utk sume staff 7e.dgn penubuhan Union,ada satu badan yg bleh mewakili & memstikan hak2 pekerja x dsabotaj.
soal ketidakadilan layanan terhadap pekerja;perkara ini perlu dipandang serius.jgn implement 'double standard'.isu gaji pekerja baru & lama,sy nmpk d sini dh ada berlakunya 'double standard'.apa kelebihan pekerja baru yg d bawa msk?sy rasa hny kerana Mr NSO.sepatutnya,mereka ini perlu menunjukkan performance yg bagus dulu.jika mereka ini btl2 bagus,sy rasa xde sesape yg marah or x puas hati jk gaji mereka tinggi.gaji tinggi tp hasil rendah.macam mana?pengalaman yg lps sepatutnya d ambil iktibar & pengajaran.jk x salah sy,perkara seperti ini pernah tjadi dulu d BB.& bila pkara ini blaku,sape yg melakukan 'pembersihan'?pekerja lama juga.itulah mslhnya,bila dh tjadi pkara yg negatif hasil buah tgn pekerja baru,barulah pekerja lama d ingati.ini sepatutnya berubah.hope that Mr NSO ambil phatian thadap perkara ini.to Mr Quah,i hope u do something about this.sy juga bharap gaji SA,MT,ASM & SM juga d kaji semula.rasanya x sepadan dgn bebanan keje yg dlakukan skrg ni.
berkenaan HR Dept especially Payroll;sy nk sentuh sket bkenaan last payment & juga 'date/time' gaji.utk gaji str staf,jgn blaku lg kelewatan.fikirkan apa implikasinya jk pkara ini selalu blaku?proses last payment juga perlu cpt.SIC/SM/FM spt ada tugas tambahan.FM perlu mengadap jabatan buruh,SIC/SM perlu xplain/mngadap ibubapa xstaff.ini adalah tekanan.itu pasal lah sy katakan ttg ketiadaan perubahan.utk MD,ED,SGM & juga HOD,sorry to say;'lakukan anjakan paradigma'.
LPD;i think it's a famous dept right now.pd pdgn sy,penubuhan dept ini xde salahnya.ianya mmg penting.tp pihak pengurusan perlu lihat & memastikan ahli2 yg menganggotai dept ini.siapakah mereka?are they excellent before?so,ini mnyebabkan timbul sikap tiada keyakinan dr sales & operation.tindakan mereka telus atau tidak.kalau sekadar nk bodek,hentikanlah..
to Barisan Bertindak,teruskan perjuangan utk kebaikan pekerja.jk boleh forward this blog to Tan Sri.sy mnunggu maklum balas drpd bloggers sume.SALAM...

Fikiran Aku said...

aku tertarik dengan komen kaninane.. tapi sape yang ada email vincent tan, ahmad shah and chan kien seng? jika di email pada dorang ni apa implikasinya? adakah suara pekerja didengar?? aku ada dgr khabar angin yang NSO dah upah budak MOL untuk cari founder barisan bertindak. Jika founder kene tangkap, sape lagi boleh memantau blog ni?? sesape lagi ada kemahiran buat blog?? jika nak buat union ade ke fm & sm yang berani nak join?? aku tengok mcm korang ni tak berani jee.

Krezie_bone said...

hallo.. all

aku x rase yg tan sri x tau ape yg terjadi di 7e.. mustahil ini bisnes die xkan die xtau kot?? aku rase die xnk dgr masalah ni.. cume nso je yg takut nasib die di hujung tanduk... tu yg upah org cari founder.. barisan bertindak teruskan perjuangan..

Panglima Goku said...

hello broo..
Kpd "lu orang".. ko pandai ckp la tgok ko nie..
ko dah terer sgt ke..
cite2 dalam blog ni tarak guna..
aku pun dah myirap dgn ko..
kalu aku dapat ko..aku sepak ko laju2..
stupid la ko niee..
gentle la skit..
meh kita bersemuka..
mana area ko,zone mane..
ad berani kita jumpa..
kalu ko nak tau langit tinggi ke rendah..

Krezie_bone said...

To lu orang!!!!

aku stuju ngan pendapat InterSexyLemOn dengan ko punye degree tu xkan hanya title FM or sebaliknye ?? aku rase FM lame pon pakai SPM je?? heheheh... degree ko tu boleh turunkan audit ke?? yang ade SPM nie jugak tempat nak mintak tolong... uhuhuhu... macam kiteorang nie bukannye xnak tolong selesaikan masalah, cume xnak tolong orang2 kau je... baik kiteorang tolong diri kiteorang jage audit stor sendiri.. dari tolong orang2 kau ape yang kiteorang dapat!!! nnt name orang2 kau jugak dapat name.. baik semua xdapat name... pekerja2 lame nie bukan nye suke dapat name atau anugerah, cume yang die mintak hanyalah selaraskan gaji je... supaye company bersikap adil..

aku xdapat bayangkan kalau semua staff lame benti.. fuhhh... xkan FM yang ade degree nak kene jage kaunter??? xjatuh ke martabat FM yang ade degree kene jage kaunter... tapi yang ade SPM nie rasenye xjadi masalah... hahhhaah... tapi sayang la kalo staff lame benti... ishhhh.... rugi2..

InterSexyLemOn said...
This comment has been removed by the author.
kiki said...

hello sumer..
aku setuju bonar dngan kaninane..aku rasa tan sri sbnarnya tau pasal sume2 ni,sb tu dia mengupah NSO untuk bt perubahan kat 7E tapi jadi sebaliknya pulak. kalau tan Sri tau masalah sampai ke tahap ni aku rasa mesti la dia dengar punya masalah pekerja. Tak kan dia nak bt tak tau pulak..Tanpa staff sume sapa la dia tu. Dan tak akan ada jugak Top Management tanpa kita sume ni..

orglamo said...

cakap-cakap pasal tan sri, why not try at http://www.berjaya.com/feedback.htm

http://www.beritajaya.com.my/feedback.cfm

email hr@berjaya.com.my

aku dah hantar.. kenapa tidak kamu semua hantar juga ramai-ramai berkali2, biar kasi letup mari maggi kari letup..
sedikit sebanyak mungkin membantu... just my 2 cent opinion

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Nostradamus said...

hey.. bloggers

Semakin lama semakin matang bloggers semua bila menyuarakan pendapat, perkembangan yang bagus dan positif tu.. Mana yang suka sgt menghentam individu tertentu tu stopla lambat laun sok sedarla diri simamat tu nanti.

Tengok da semakin kuat kita ni cuma kalau bleh dapat bersatu antara FM dan SM semua barula 'pergerakan' dapat menuju matlamat. Aku syorkan Barisan Bertindak kumpulkan siapa yang berminat jd ahli bleh tak?? Saya ni salah seorng yg berminat utk menyertai apa2 aktiviti yg dianjurkan pihak Barisan ni, member sy yg lain dari outstation pun ada menunjukkan minat tapi xtau cara nk join jd ahli. Bleh tak pihak barisan memikirkan alternatif utk tujuan ni?

Ni baru nk start komen lak psl 'Lu org'. Pada akula klau kita ni masuk tmpt org pepandailah bwk diri n hormat org ye tak sekurang2nya belajar ngan org lamo camne nk handle people n kedai walaupun kebanyakan dari diorg ni bukannya degree holder tapi diaorg ni amat memahami situasi keadaan semasa. Kalau korang tgk belakang balik ada dikalangan SM, FM even OM pun ada yg xde degree o diploma holder tapi diorg success wat..

Kat sini bukannya aku nk kondem bdk degree klau ada lg bgus Degree + xperience=?? Masing2 ada kebagusan masing2 cuma mayb u all Mcd bagus kat sana masa dulu tapi sekrg u all idup n bergaul ngan budak 7E kenalah ubah sikit cara u all. Kat mana2 pun sama mesti ada perubahan bila bos baru masuk mesti akan bwk bebudak dia yg terbaik.
Sebagai cth: Bos besar 7E masuk McD ke KFC ke dia akan bwk bebudak dia yg dia pk terbaik. So bdk 7E ni berlagak n buat mcm bagus ketepikan org lama McD, apa akan jd? Aku rasa ramai customer yg lari bila tgk ayam melompat kuar dari kuali. Masa tu nk tau apa feed bck org lama McD? Sendiri mau ingatla..

Anonymous said...

Salam..tahniah buat 7eleven sbb skrg ni problem maintenance makin berlambak2 pending..korang igt dgn mengupah kontraktor kesayangan korang dapat kurangkan kerugian 7eleven??hahaha..korang memang bodoh!!kalau geng2 sume nk tau,skrg ni 1 store rm800 dibayar kepada kontraktor berkenaan setiap bulan..rosak tak rosak bulan tu tetap store kena bayar..bayangkanlaa..store ada kira2 800xrm800 sudah berapa ooo...untung laa kroni2 yg makan 1 mangkuk dgn sepet2 yg GK.termasuk laa melayu yg mudah lupe..hehehe

kiki said...

hai sume..
aku sokong nostradamus..bila kita nak buat perjumpaan ekk? aku betul2minat nih nak join..bole la kita sume bertukar2 pikiran bila jmpa nanti

Anonymous said...

Hai admistrator, ngape comment pasal Nelson - Keling Kelam Kabut di removed. Kamu konco Nelson Ke...
Orang LPD ni sudah banyak rosak periouk nasi orang....Cakap nie blog nak comment pasal issue tapi kamu protect NELson...talam dua muka...

Anonymous said...

BLOG NIE BULL-SHIT SEBAB PROTECT NELSON OR NELSON ORANG YANG BUAT BLOG NIE...WHAT SAY YOU ....PEMBUAT BLOG....

Lu Orang said...

Lu orang ni bodoh ke ape?? kalau lu orang nak hentam nelson.. lu orang call la dia bengong!! tak payah hentam dalam blog!! ni no dia 0163117572.. bodoh betul!!!.. tak sekolah punye budak!! gua ingat memang lu orang ni penakut!! cakap belakang je berani.. call la kalau berani!!! Bodoh betul lu orang ni.. menyirap aku! .. lu orang memang dasar pengecut!!! TUTUP LA BLOG NI!! PENGECUT JE YANG MASUK!!!

Anonymous said...

pengecut macam kau lu orang hahahahahah..... kau pon masuk blog nie kau nk cakap kiteorang nie pengecut... aku rase dalam blog ni ramai yang nak berdepan ngan kau... supaye kau xcakap kiteorang nie pengecut... kalau ko brani perkenalkan diri la beb??? pengecut ke??? soalan yang aku bagi kat kau pon ko x jawab... ko brani ke jage stor 3bulan??? pengecut ke??? nie bukan ugut nie kenyataan yang kite orang nie atau kau yang pengecut???? buktikan la kat kiteorang yang kau bukan pengecut... aku bukan nye nak sebelah nelson tapi kalo nelson tau sape kau mesti die pijak kau sebab kau letak no die... x tau la kalo kau ngan nelson ade pape!!!! hehehehe...

kiki said...

salam..
aku tak rasa blog ni tmpat untuk kutuk mengutuk..cuba balik ke tujuan asal blog ni ditubuhkan..

Anonymous said...

Aku caya blog ni ditubuh oleh Nelson 3k atau KELING KELAM KABUT....sEMUA KOMEN SAL DIA DI HARAM KAN OLEH BLOG NI.....Mari kita kutuk abis orang gila pangkat ni...

Anonymous said...

lu orang gua dah dapatkenal pasti lu. tunggu dalam seminggu nie gua ngan bebudak spm mesti cari lu.lu takan dapat lari mana.
carefull k

panglima goku said...

kpd "lu org"..
apa kehelnya kbodohan hang ni bertingkat2 cam KLCC..
hang jgn nyibuk la kat blog nie..
nelson suh ya... hahahha..
hari nie hang xbuat report kat dia.. hang dengar nie pantun aku " SEPANDAI PANDAI TUPAI MELOMPAT " PANDAI JUA KUDA MAIN SNOOKER"
hahahha LUCKY BALL pun boleh...
jaga diri bebaik2.. cam kenai je hang nie no..
take care.. 1lg lupa nak ucap.. selamat hari pekerja..
sengal punya org..

boss_nakal said...

hye..7e family..

da bertong2 air mate aku nanges sepanjang aku in caharge 1 stor kt area 21..
bkn pe..
sedey bangat woo..
sbb aku kne buli ngn FM..
di expect aku lbey..
wat tue,wat nie..
aku kecik lg...otak bley meletop woo..
bak kate trainers mse SMTP dlu,klo umo cm aku die soh jd SA je dlu...
tp nie x..
stakat aku incharge stor tp kje aku kalah vincent tan...
da 3taun xblk raye...
aku pn xtaw aku nie sambot raye pe..
melayu raye aku kje,cine kje aku kje..india raye aku kje..
tp gji slalu short..
klo dikire btol2 byk company utang kt aku..
beban nie wat aku saket otak sgt2..
social life xde langsong..
2 la tiap kali nk gi kje pg2 mst aku nanges puas2.
tensen bebb...
hari2 mengadap bnde same..
lastly...
aku resign...
camne nk baya dwet umah,moto,kete..tue sume xpk dah..
sbb aku xnk jd giler hnye krne mu...7eleven...
gudbye...

kiki said...

aku kesian la kat kau bos nakal..
yg kau pegi bt kj teruk2 tu bt pe? bt kj biasa2 dah le..tp dulu aku pn bt kj teruk2 gak..nak bagi store maintain,bagus & profit la kata kan..tiap2 ari aku masuk pagi, malam baru balik. punya la jaga stor mcm pngawal dan akhirnya stor yg sales 50k jd 90k..yg sblum ni tak pernah profit trus profit. aku igtkan dah buat kj bagus2 gaji aku ble 'up'skit..celaka betul ade ke gaji aku tak up2 pon. stor yg tak de profit, yg stor mgr dia malas plak gaji up..tension2. las2 skrang ni aku dtg kj kejap2 je. pantang bos aku tak de pkl 1 aku dah balik umah rehatkan otak dan badan aku dr tension hehehehee....

STACY AF said...

ishk.. ish.. ish...
kesian bos nakal ye...

kepada semua bos2 yang tak berapa nakal..

BUAT BAIK BERPADA-PADA..
BUAT JAHAT JGN SEKALI..

masuk 9-5 sudah..
JGN TERLEBIH SUDAH!!

Panglima Goku said...

huhu...
cian bos nakal...
nakal sgt ke..
fm awak xnakal...
udah2 la malu nangis2 nie..
panglima goku ada..
esok panglima naik hq..
panglima bg cuti sebulan tenangkan fikiran..
patutnya hang nie ganti nelson arr..
yp nak camne...
dorang nak kulit itam jgk..
kulit hang itam x...